De speelkoffers staan al klaar

De speelkoffers staan al klaar

Ik heb een afspraak met twee zussen in Olmen. Kim Toelen is 35, mama van dochter Jits (3) en werkt in de verzekeringssector. Haar zus Ellen vierde net haar 31ste verjaardag en is kleuterjuf. Sinds 2007 maken ze deel uit van het Kidsclub team bij Flanders Ski.


Stel je kandidaat!

Herken jij jezelf in onderstaand verhaal van Kim en Ellen? Deel je hun passie voor kinderen en wil je graag deel uitmaken van het Kidsclub team bij Flanders Ski? Stuur dan jouw motivatiebrief en cv naar info@flandersski.be. Wie weet reis je binnenkort mee met Flanders Ski.


Hoe hebben jullie Flanders Ski leren kennen?

Kim: "Ik ving heel toevallig het treingesprek van een collega op. Een kennis vertelde aan haar dat Flanders Ski begeleiders zocht voor de Kidsclub. Ik heb onmiddellijk meer informatie gevraagd, contact opgenomen met Peter (Brouns n.v.d.r.) en tijdens de Krokusvakantie mocht ik mee als monitor. Ellen ging met Pasen voor het eerst mee."


Wat trekt jullie aan in de Kidsclub?

Kim: "Werken met kindjes is ontzettend plezant. Het houdt je jong. Je knutselt, speelt, danst, gaat sleeën, speelt verstoppertje, ... . Je kan de remmen eens losgooien. Je trekt verkleedkleren aan en je kan zo zot doen als je wilt. De accomodatie die Flanders Ski aanbiedt is trouwens een ontzettend grote troef. Zowel voor de kids, als voor de monitor. Je mag een week mee op vakantie naar een fantastische locatie. De helft van je dag werk je als monitor met de kinderen en de andere helft vul je zelf in."

Ellen: "Wanneer ik niet met de kinderen bezig ben, ga ik skiën. Mijn zus geniet op die momenten liever van de wellness en goede keuken of ze leest rustig de krant bij een Latte Macchiato." 

Kim: "Je krijgt tijd om te ontspannen, maar denk nu niet dat het een snoepreisje is. Ook op de momenten dat je niet in de Kidsclub staat, blijven we optreden als monitor. We blijven steeds beschikbaar voor de kinderen, en ook voor de ouders. Dat blijft ons hoofddoel." 

Ellen: "Je kan niet zeggen dat je gaat werken van 9 tot 12 en dat je daarna vakantie hebt. Als je jezelf met die gedachte kandidaat stelt voor het Kidsclub team, dan ben je absoluut aan het verkeerde adres."


Hoe ziet de dag van een begeleider eruit?

Kim: "De voormiddag is meestal kalm, met maar een paar kinderen. Vaak zijn dat de allerkleinsten. We zijn dan vooral rustig bezig: verhaaltjes lezen, kleine knutselactiviteiten organiseren, eens naar buiten in de sneeuw spelen, ... Allemaal korte, afwisselende bezigheden. In de namiddag probeer ik meer de grote knutselactiviteiten in te plannen."

Ellen: "Kim knutselt graag, en ik doe liever spelletjes. Welke spelletjes? Dat is afhankelijk van het beschikbare materiaal, het weer, de grootte van de groep, de leeftijden-mix." "Als Kidsclub-monitor moet je je steeds flexibel opstellen, naargelang de omstandigheden. Maar de hotels lenen zich daar goed voor. Het zijn echte familiehotels met een infrastructuur gericht op kinderen. Zelfs met een ballenbad of binnenspeeltuin."


Flanders Ski zet speelkoffers klaar voor de Kidsclub. Wat zit daar allemaal in?

Kim: "Die speelkoffers zijn altijd goed gevuld. Flanders Ski heeft een heel groot assortiment van knutselgerief, gezelschapsspelen, ..."

Ellen: "Maar ook bouwmateriaal, blokken, auto's, papier en knutselactiviteiten rond een bepaald thema zoals Carnaval of Pasen. Heb je trouwens zelf een suggestie voor een knutselactiviteit, dan mag je dat doorgeven aan Flanders Ski. Zij zorgen er dan voor dat het in de speelkoffer zit."

Kim: "We proberen ook te werken rond activiteiten die het hotel inricht. Hotel Frühauf organiseert bijvoorbeeld een wandeling met lampionnen. Dan maken wij dat met de kindjes." "Een opmerking die we van sommige ouders krijgen is dat we de Kidsclub niet zo plezant mogen maken. Ze willen hun kinderen ook overtuigen om eens mee gaan skiën, maar ze komen liever naar de Kidsclub." (lacht)

Ellen: "De hotels verdienen ook een grote pluim: ze beschikken over erg leuke Kidsclubruimtes. De kinderen mogen er plezier én lawaai maken en het hotelpersoneel is altijd behulpzaam. Hebben we een muziekinstallatie nodig? Daar zorgen ze voor. Willen we versiering maken voor de bar? Dat kan. En ze waarderen dat ook. Soms werken we samen met de animator van het hotel. En dat verloopt ook altijd vlot."

Kim: "Kinderen hebben er trouwens geen probleem mee dat die animator een andere taal spreekt. Ik sta er altijd van versteld hoe gemakkelijk zij die taalkloof overbruggen. Maar ik snap wel dat je als ouder geruster bent dat je jouw kind bij een Nederlandstalige begeleider achterlaat. Daarom schakelt Flanders Ski ons in: zodat die ouders echt met een gerust hart kunnen genieten van hun vakantie."


Volgen jullie ook bijscholingen?

Kim: "Binnenkort organiseert Flanders Ski weer een Kidsclub-namiddag voor alle begeleiders. Dat is het ideale moment om de nieuwe gezichten te begroeten en de koppen bij elkaar te steken. We wisselen ideeën uit en delen onze ervaringen. Ook over de hotels. "

Ellen: "Flanders Ski organiseert dan ook altijd een workshop. Bijvoorbeeld een cursus grimeren, een dansnamiddag of we stellen allemaal twee leuke spelletjes voor om met de kinderen te doen."

Kim: "Als je 17 of 18 jaar bent en je zit in de jeugdbeweging, dan sta je nog dicht bij de leefwereld van kinderen. Maar als je dertig bent en je bent geen kleuterjuf of -meester dan is het al eens wat moeilijker om activiteiten te bedenken."


Hoe vaak ga je mee als Kidsclub-begeleider?

Kim: "Twee keer per jaar gaan we een week mee. Eén reis doen we samen, de andere doen we apart."

Ellen: "Ik vind het altijd spannend om in een nieuw hotel te verblijven. Hoe gaan die ruimtes daar zijn? Hoeveel kindjes komen er naar de Kidsclub? Maar Flanders Ski maakt duidelijke afspraken met de hotels."

Kim: "En met de ouders. Zij krijgen op voorhand een brief met de openingsuren en de basisregels."

Ellen: "In principe weten ze alles voor dat ze vertrekken op vakantie. En als ze toch vragen hebben, kunnen ze die stellen voor de start van de Kidsclub. We stellen ons voor en blijven beschikbaar voor eventuele vragen."


Aan welke voorwaarden moet je voldoen als Kidsclub-begeleider. 

Ellen: "Ben je geduldig, flexibel, vriendelijk, verdraagzaam?"

Kim: "En creatief?"

Ellen: "Heb je relevante voorkennis? Was je bij de leiding in de jeugdbeweging of actief als animator? Je staat misschien in het onderwijs of studeert pedagogische wetenschappen." 

Kim: "Flanders Ski is selectief bij het aantrekken van nieuwe begeleiders. En terecht. Je moet zorg dragen voor de kinderen. Zoals we eerder al vertelden: dit is geen plezierreisje. Je blijft immers de hele skivakantie in functie. Maar hoe vaak krijg je zo'n plezierige opdracht op zulke mooie locaties?"

top